Bülent Erkmen Özyeğin Üniversitesi’nin İlk AB 7.Çp Marie Curie IIF Projesini Kazandı

Avrupa Birliği’nin (AB) 7. Çerçeve Programı (7.ÇP) Marie Curie Avrupa’ya Gelen Araştırmacı Bursu (IIF) Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya gibi Avrupa dışındaki gelişmiş ülkelerde ikamet eden / çalışan araştırmacıların Avrupa’ya dönüşlerini teşvik etmek üzere hazırlanmış bir programdır. Bu doğrultuda araştırmacılar sadece uluslararası prestije sahip olmakla kalmamakta, iki yıla kadar araştırmaları için maddi destek alabilmektedir.

İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim üyemiz Y. Doç. Dr. Bülent Erkmen’in “Seismic Analysis of Liquid-Storage Tanks with a Focus on Tank-Base Uplift” başlıklı proje önerisi, Temmuz 2013’de 7.ÇP Marie Curie IIF programına sunulmuş ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmek üzere kabul edilmiştir.

“Lifting Tanks” projesi, Özyeğin Üniversitesi’nin ilk IIF projesi; Türkiye’den bugüne kadar kabul edilen sayılı IIF projelerinden bir tanesi olarak büyük bir rekabetten sıyrılarak alınmış bir başarı öyküsüdür.

Y. Doç. Dr. Bülent Erkmen: Seismic Analysis of Liquid-Storage Tanks with a Focus on Tank-Base Uplift :

Deprem hareketleri sırasında oluşan tank tabanın temelden ayrılma (yukarı kalkma) deplasmanları konusundaki mevcut yönetmelikler cok az teknik doğrulamaya dayanıyor olup, uygulanabilinirlikleri tank tabanın ayrılma deplasmanları artıkça azalır, ve genellikle bu sebeplerden dolayı kodlara dahil edilmemiştirler. Tankların deprem performansı üzerine mevcut literatür, tanklar için deprem yönetmeliklerinin yeterliliklerini değerlendirmek ve taban plakasının yukarı dogru olan deplasmanlarının ve bunun tankların deprem davranışları üzerine olan etkilerini hesaplayacak araçlara acilen ihtiyaç yolduğunu göstermektedir. Sunulmuş projenin temel amacı bu olup bu çerçevede katı-sıvı etkileşimini ihtiva eden detaylı üç boyutlu (3D) sonlu-eleman (FE) modeller geliştirilecek ve bu modellerin güvenirlilikleri deneysel verilerle teyit edilecektir. FE modeller çok sayıda ve farklı özellikleri olan deprem kayıtları altında çeşitli sıvı depolama tanklarının sıvıyla beraber deprem analizlerini gerçekleştirmek için kullanılacaktır. Bu çerçevede deprem özellikleri, tank geometrisi, sıvı yüksekliği ve tankların bulunduğu zeminin özelliklerinin etkilerini içeren parametrik bir çalışma yapılacaktır. Bu parametrik çalışmanın sonuçları, bireysel parametrelerin etkilerini ayırt etmek, kütle-yay mekanik modellerin ve çeşitli uluslararası tank deprem kodlarının yeterliliklerinin değerlendirilmesinde ve tank-taban plakasının temelden ayrılma deplasmanlarını ve bu deplasmanların tankların deprem davranışı üzerine olan etkilerini tahmin etmek için basit modellerin geliştirilmesinde kullanılacaktır.