Özyeğin Öğretim Üyelerine İki AB 7.ÇP Marie S. Curie CIG Desteği

Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Y. Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Y. Doç. Dr. Ulaş Özen 7. Çerçeve Programı (7.ÇP) Marie Curie Kariyer Gelişim Desteği (CIG) almaya hak kazanmıştır.

7.ÇP CIG araştırmacıların yurtdışında ve özel sektörde kazandıkları deneyimleri Avrupa’ya aktarmalarını ve kariyer gelişimleri için gerekli olan beceri ve disipliner eğitimi almalarını desteklemektedir.

Marie Curie programları vatandaşlık sınırı olmaksızın ülkelerarası ve sektörlerarası dolaşımı desteklemekte ve bu nedenle büyük bir rekabete konu olmaktadır. Bu doğrultuda, Marie Curie bursları araştırmacılara prestijli bir pozisyon sunmaktadır.

Y. Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu: Verimli, Yüksek-Kaliteli ve Biyouyumlu Katı-Hal Aydınlatma İçin Protein Entegre Edilmiş Beyaz Işık Yayan Diyotlar (PROTEINLED):

Proje, yeşil fotonik enerji üreten ya da tasarruf eden, kirliliği ve sera gazı yayılmasını azaltan, çevresel açıdan sürdürülebilir çıktılar üretmeyi ve kamu sağlığını iyileştirici çözümler sağlamayı amaçlamaktadır. Katı-hal aydınlatma, en önemli yeşil fotonik teknolojilerinden biridir ve enerji verimli ışık yayan diyotların (LED’ler) geleneksel beyaz ışık kaynaklarının yerini alması durumunda aydınlatma için kullanılan küresel enerji tüketimi %50 oranında azalmakta, bu da yüzlerce kömür santralinin üretimine ve milyonlarca ton karbon emisyonuna karşılık gelmektedir. Ancak, yaygın bir şekilde kullanılan fosfor tabanlı beyaz LED teknolojisi ve nanokristal tabanlı beyaz LED’ler biyouyumluluk, enerji verimliliği ve renk kalitesi açısından sınırlıdır. Bu nedenle, proje kapsamında renk dönüşüm malzemelerinin dezavantajlarını aşmak için protein tabanlı renk dönüştürücü LED’ler sunulmaktadır. Bunun için, önerilen yeni katı hal aydınlatma aygıtlarının teorik model, tasarım, fabrikasyon ve deneysel gösterimi üzerine çalışılacaktır. Florasan proteinlerin mükemmel optik özellikleri kuvvetli soğurma, yüksek florasan kuantum verimi ve yüksek foto-kararlılığı, verimli ve sabit beyaz ışık üretme yeteneğini sağlayacaktır. İlaveten, proteinlerin biyo-uyumluluk özelliği, renk dönüştürücü malzeme kaynaklı çevre kirliliğini en aza indirme potansiyeline sahiptir ve bu nedenle proteinleri yeşil fotonik açısından güçlü bir aday haline getirmektedir. Bu hibrid fotonik aygıtlar florasan ve transparan ipek-fibroin proteinlerinin III-V InGaN/GaN isik yayan diyot yapıları üzerine entegre edilecektir. Bu proje aynı anda hem yüksek kaliteli hem de verimli ve ekoloji-dostu katı hal aydınlatma başarabilen protein entegre edilmiş renk dönüşüm beyaz LED’ler gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Bu yüzden, bu proje şu an yüzleştiğimiz enerji probleminden kaynaklı ekonomik ve çevresel sorunların çözümü için bir potansiyel sunmaktadır.

Y. Doç. Dr. Ulaş Özen, Hizmet Sistemleri ve Hizmet Tedarik Zincirleri İşbirliği (COOPSS)

Yaşanan son Avrupa ekonomik krizi, firmaların sürdürülebilirliklerini sağlamaları için etkin kaynak kullanımının her zamankinden daha önemli olduğunu göstermiştir. Küresel rekabetin yüksek olduğu günümüzde, kurumlararası işbirliği rekabet için gereken operasyon verimliliğinin artırılmasına destek olacak iyi bir fırsat olarak öngörülmektedir. Ancak, bugüne kadar, bu tür işbirliklerinin gerçekleşmesi için yöneticilere yardımcı olabilecek nicel araştırmaların ve mekanizmaların literatürdeki sayısı oldukça azdır. Önerilen bu araştırmada, Oyun Teorisi ve Yöneylem Araştırması alanında geliştirilmiş teknikler kullanılarak, özellikle servis sistemlerindeki işbirliği uygulamalarında ortaya çıkan zorluklar ekonomik açıdan incelenecektir. Nihai amacımız sürdürülebilir işbirlikleri kurmak için gerekli olan, işbirliğinden doğan faydaların istikrarlı ve adil tahsisine olanak sağlayacak mekanizma ve kuralların geliştirilmesidir. Bu amaçla ilk adım olarak, işbirliğinin sistem performansını artırdığı (maliyet azalması veya kar artışı) servis sistem ve tedarik zincirleri işbirliği oyunları (cooperative games) incelenecektir. Literatürde, araştırmacıların bu tür işbirliği sistemlerini daha detaylı incelemesine yardımcı olacak araştırma ve teorik altyapı oldukça sınırlıdır. Bu proje, işbirliği oyunlarının özünün (the core) mümkün olduğu kadar karakterize edilmesine yardımcı olacak matematiksel modeller geliştirerek literatürdeki bu boşluğu doldurmayı ve bu alandaki araştırmalara hız kazandırmayı amaçlamaktadır.