Özyeğin Üniversitesi İlk Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Projesini Aldı

Özyeğin Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu,Avrupa Araştırma Konseyi’nin Başlangıç Düzeyi Bağımsız Araştırmacı Desteği’ni (Starting Grant) almaya hak kazandı. Dr. Nizamoğlu, konsey tarafından 5 senelik bir süre boyunca sunulacak olan araştırma desteğini, “Yeni Nano-Mühendislik Ürünü Optoelektronik Biyo-Arayüzler” adlı araştırma projesi için kullanacak.

Dr. Nizamoğlu, araştırma projesi kapsamında gece körlüğü (retinitis pigmentosa), Stangart hastalığı ve yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) için nano-malzeme tabanlı yeni sinir arayüzleri geliştirecek. Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD), Batı toplumlarında ciddi görme kayıplarının başlıca nedenlerinden biri olup bugün, dünya genelinde 30 milyonu aşkın insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Bu nedenle, projenin yüksek bir etkiye sahip olması ve sinir arayüzleri alanında yeni bir paradigma teşkil etmesi beklenmektedir.

Dünyanın en iyi araştırmalarını ve çığır açan araştırma projelerini destekleme geleneğine sahip ERC, her yıl dünya genelindeki pek çok ülkede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak için çeşitli araştırma fonları sunuyor. Avrupa’nın en prestijli araştırma desteği olarak kabul edilen ERC desteklerinin sahipleri arasında, Nobel Ödüllü bilim insanları da bulunuyor.

Dr. Nizamoğlu’nun kazandığı araştırma desteği aynı zamanda Özyeğin Üniversitesi’nin ERC’den aldığı ilk destek olmasıyla da önem taşıyor. ERC, 2007’de verilmeye başlandığından beri, Türkiye’de yalnızca 6 araştırmacı bu desteğe layık bulundu.

ERC Hakkında: Avrupa Araştırma Konseyi, Avrupa’da gerçekleştirilen en özgün ve ilerici bilimsel araştırmalar için destek sunan, Avrupa’nın en prestijli ve lider bilim kurumudur.