TÜBİTAK’tan ÖzÜ’nün 5 Projesine Destek!

 

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı ve 3501 – Kariyer Geliştirme Programı 2015 1. dönem başvuru sonuçları  10 Temmuz 2015  tarihinde açıklandı.
 
TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında Yrd. Doç. Dr. Ali Ekici, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Özbil Torun ve Yrd. Doç. Dr. Özgür Göçer’in yürütücüsü olduğu  projeler ile; TÜBİTAK 3501 Programı kapsamında Yrd. Doç. Dr. Ayfer Dost ve Yrd. Doç. Dr. Erhun Kundakçıoğlu’ nun yürütücüsü olduğu  projeler desteklenmeye hak kazandı.
 
Desteklenen proje başlıkları ve detayları aşağıda yer almaktadır.
 
 
·          Envanter Rotalama Problemi için Entegre Çözüm Yöntemi ve Uygulamaları”
            Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Ali Ekici
 
·         Mekan Kurgusu ve Kullanıcı Davranış Arasındaki İlişkinin Ölçümlenmesi: İstanbul Çeper İlçe Belediyesindeki Kent Meydanı Düzenlemelerine Kullanıcı Odaklı Yaklaşımlar”
Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Ayşe Özbil Torun
 
·         Zaman-Mekansal Haritalama Yöntemi İle Üniversite Yerleşkelerinde Dış Mekanların Kullanım Sonrası Değerlendirilmesi”
Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Özgür Göçer
 
·          Ergenlerin Ebeveynleri ile Bilgi Paylaşma Davranışları: Bireysel ve Aileye Ilişkin Faktörler ve Olumlu Gelişim”
Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Ayfer Dost
 
·         “ Rassallıklar Altında Sağlık Sektörü Tedarik Zinciri Planlamasında İlaç Stok ve Transfer Satış Yönetimi”
Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Erhun Kundakçıoğlu
 
 
Projelerin Detayları:
 
 
·          Envanter Rotalama Problemi için Entegre Çözüm Yöntemi ve Uygulamaları
            Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Ali Ekici
 
Envanter Rotalama Problemi (ERP) genel olarak bir ürünü belirli bir planlama sürecinde kullanan/satan birçok müşterinin envanterinin, merkezi bir depodan/dağıtıcıdan yönetilen bir araç filosu ile ne zaman, hangi miktarda ve hangi araç rotaları ile doldurulacağının belirlenmesi olarak tanımlanabilir. ERP, ilk olarak sipariş zamanının ve miktarının müşteri tarafından belirlendiği klasik envanter modelleri yerine sipariş zamanı, miktarı ve araç rotalarının dağıtıcı tarafından belirlendiği modellerin araştırılması ve geliştirilmesi sırasında ortaya çıkmıştır. Bu modeller geleneksel modellere kıyasla hem tedarikçiler hem de müşteriler için çok sayıda avantajlar sunmaktadır. Bu avantajların arasında tedarikçinin dağıtım miktarlarına karar vererek daha etkin kapasite planlaması yapması, farklı müşterilere dağıtım zamanlarını koordine ederek ulaşım maliyetlerini azaltması ve müşterilerin gerçek talep verisine göre planlama yaparak kamçı etkisini azaltması sayılabilir. Öte yandan rotalamadaki opsiyon çeşitliliğine ek olarak envanter planlaması gerekliliği, çok dönemli olan bu problemi literatürdeki en zor rotalama/envanter problemlerinden biri yapmaktadır. Bu projenin genel amacı ERP’nin iki aşamasını (dağıtım miktarı belirleme ve rotalama) entegre bir şekilde çözecek sayısal olarak verimli yöntemler geliştirmek ve bu yöntemleri çok çeşitli uygulama alanları  (endüstriyel gazların dağıtımı,  afet sonrası tıbbi ve insani yardım lojistiği, vs ) uygulamaktır.
 
 
 
·         “Mekan Kurgusu ve Kullanıcı Davranış Arasındaki İlişkinin Ölçümlenmesi: İstanbul Çeper İlçe Belediyesindeki Kent Meydanı Düzenlemelerine Kullanıcı Odaklı Yaklaşımlar
Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Ayşe Özbil Torun
 
Bu projenin ana amacı, İstanbul’un çeperi niteliğinde olan fakat aynı zamanda birer altmerkez olarak çalışan ilçelerinde tasarlanan “kent meydanı” düzenlemelerini ve mekan kullanım pratiklerini inceleyerek mekan kurgusu ve kullanıcı davranışı arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Önerilen projenin önemli bir amacı da kullanıcı algısı ile nesnel mekansal kurgu arasındaki karşılıklı etkileşimin niceliksel (kantitatif) ve niteliksel (kalitatif) olarak incelenmesidir. Bu araştırma, mekan kullanım davranışlarıyla ilgili çıkarımlar elde edilmesini ve böylece açık alan tasarımlarında girdi olacak bilgilerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
 
 
·         Zaman-Mekansal Haritalama Yöntemi İle Üniversite Yerleşkelerinde Dış Mekanların Kullanım Sonrası Değerlendirilmesi”
Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Özgür Göçer
 
Önerilen araştırmanın amacı üniversite yerleşkelerinin dış mekânlarında zaman-mekânsal haritalama yöntemine dayanan bir kullanım sonrası değerlendirme (KSD) çalışması yürütmektir.
Son yıllarda önemi daha da vurgulanan çevre ve sürdürülebilirlik yaklaşımları, bu konularla yakın ilişkisi bulunan çevre kalitesi ve kullanıcı memnuniyeti alanlarında da araştırma ve uygulamaların artmasına neden olmuştur. Bu bağlamda, araştırmanın temel amacı kullanıcı-çevre-mekân arasındaki karşılıklı etkileşimin arakesitinde bulunan dış mekânlarda kullanıcının mekânsal deneyimleri ve bunun mikro iklimsel çevreyle olan ilişkisini KSD çerçevesinde dikkate alan bir çalışma yürütmektir
Çalışmadan elde edilecek sonuçlardan birincisi üniversite yerleşkelerin dış mekânlarında kullanılabilecek geniş kapsamlı bir KSD modelinin oluşturulmasıdır. Bu yöntem, hem KSD çalışmalarında ihtiyaç duyulan yeni yöntem ve hedeflerin karşılanmasını sağlayacak, hem de dış mekânlardaki KSD çalışmalarının yaygınlaşmasına ve gelişmesine yardımcı olacaktır. Bir diğer sonuç ise mikroiklimsel etmenlerin ve binalar arası ilişkilerin (işlev, yakınlık, birbirlerine göre konumlanma vb.) kullanıcıların konfor koşullarına, davranışlarına ve beklentilerine olan etkilerini görmek ve tasarıma girdi oluşturacak geri beslemenin sağlanmasına imkân tanımak olacaktır.
 
 
·          Ergenlerin Ebeveynleri ile Bilgi Paylaşma Davranışları: Bireysel ve Aileye İlişkin Faktörler ve Olumlu Gelişim
Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Ayfer Dost
 
Bu projenin amacı, ergenlerin anne ve babaları ile kişisel hayatlarına ilişkin bilgi paylaşma ve onlardan bilgi (sır) saklama davranışlarının aileye ve bireye ilişkin bazı belirleyicilerini, bilgi paylaşma ve saklama davranışının sonuçlarını ve örüntülerini (örn. hangi konular hangi nedenlerle paylaşılıyor ve saklanıyor)  kesitsel ve boylamsal olarak incelemektir. Bu projede, özellikle ergenlerin ebeveynleri ile ilişkilerinde temel psikolojik ihtiyaçların karşılanması faktörünün bilgi paylaşma/saklama davranışı ile olumlu gelişim değişkenleri üzerindeki etkisi incelenecektir.   
 
 
·         “Rassallıklar Altında Sağlık Sektörü Tedarik Zinciri Planlamasında İlaç Stok ve Transfer Satış Yönetimi”
Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. Erhun Kundakçıoğlu
 
Bu çalışmada yıllık sözleşme yapılmadan alınan ilaçların temininde karşılaşılan stok yetersizliği (stock-out) probleminin hastaneler için etkin envanter yöntemleri, hastaneler arası alternatif işbirlikleri ve transfer-satış politikaları ile çözümüne yönelik yöntemler incelenecektir. Sağlık sektöründeki tedarik zincirinin amacı bir yandan maliyetleri (stok tutma maliyeti, sipariş verme maliyeti, stoksuzluk maliyeti, muadil ilaç maliyeti) düşürürken, diğer yandan da hastaların kaliteli tedavi görmesini (ilaç ulaşılabilirliğini) sağlamaktır. İlaç tedarik zincirindeki malzeme stok kontrolünün diğer stok kontrol problemlerinden en önemli farkı ilaçların muadillerinin kullanılmasına imkan sağlamasıdır. Proje kapsamında ele alınan sözleşmesiz (yıllık kota belirtilmeyen ve promosyon alınmayan) ilaçlar, görece yüksek maliyetli, talep ortalaması düşük ama değişkenliği fazla olan, kanser gibi özel vakalarda kullanılan ilaçlardır. Bu gibi ilaçlarda muadil ilaç kullanımına, sadece kıtlık durumlarında, ana ilacın tercih edilmeyen (daha maliyetli ve/veya klinik olarak daha az efektik) bir alternatifiyle başvurulmaktadır. Bu projede geliştirilecek teorik modeller sayesinde, hem tedavi kalitesine etki, hem de maliyet açısından stok yetersizliğinin önemi göz önüne alınarak ülkedeki olası dönemsel ilaç kıtlığının etkilerini en aza indirmek hedeflenmektedir.
Akademisyenlerimizi başarılarından dolayı tebrik ederiz.