2232- A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı

2232-A Programının amacı, alanlarında üst seviye bilimsel ve/veya teknolojik çalışmalar yürütmüş ve yurt dışında çalışma deneyimi olan nitelikli araştırmacıların yurt dışından Türkiye’ye gelmelerini teşvik etmektir.

Başvuru Koşulları:

• Programa başvuracak araştırmacıların başvurunun ilk günü itibariyle yurtdışında çalışıyor olması
  • Son 3 yıl içinde 6 aydan fazla Türkiye’de bulunmamış olması (mücbir sebepler ve askerlik hariç)
  • Doktorasını tamamlamış ve yurt dışında en az 4 yıl süre ile bir üniversitede veya kamu araştırma merkezinde en az öğretim üyesi, ekip lideri olarak çalışmış veya bağımsız akademik araştırma yürütmüş olması veya yurt dışında lisans sonrası en az 3 yılı özel sektör bünyesinde çalışmak şartıyla 6 yıl tam zamanlı araştırma deneyimi olması (yüksek lisans ve doktora eğitimleri sırasıyla 1 ve 3 yıl olarak süreye sayılmaktadır.)

Yukarıda belirtilen çalışma deneyimlerine sahip araştırmacıların ayrıca   aşağıdaki koşullardan birini sağlaması gerekmektedir:

• Başvuru ilk günü itibarıyla son üç yılın herhangi bir yılında Thomson Reuters tarafından yayınlanan “En Fazla Atıf Alan Araştırmacılar Listesinde” bulunmak
  • Başvurunun ilk gününden itibarıyla son 5 yılın herhangi bir yılında aşağıdaki sıralamalardan birinde bulunan bir kurumda kesintisiz en az 12 ay çalışmış olmak:

-QS (QuacquarelliSymonds) veya THE (Times Higher Education) Dünya Üniversite Sıralaması çalışması kapsamında alan bazında yapılan sıralamalarda ilk 100 üniversite

-Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi tarafından yayınlanmış  “Dünyada En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan İlk 2500 Şirket”

-Scimago Kurumlar sıralamasında sağlık - yüksek öğretim - kamu - özel alt alanlarında ilk 250 kurum

-En Fazla Yatırım alan Başarılı Start-Up ve Unicorn Şirketler

Destek Kapsamı ve Miktarı:

• Yürütücüye yönelik burs (24.000 TL/ay)
  • Yürütücünün varsa eş veya çocuğu için aile yaşam gideri bursu (2250 TL/ay)
  • Araştırma başlangıç paketi ödeneği (1.000.000 TL)
  • Araştırma projesi desteği (720.000 TL)
  • En fazla beş bursiyer için burs desteği (YL öğrencisi: 3500 TL/ay, DR öğrencisi: 4500 TL/ay, DR sonrası araştırmacı: 6000 TL/ay)
  • Projedeki araştırmacılara verilecek PTİ (750 TL/ay)
  • Yürütücü ve ailesi için yol ve sağlık sigortası desteği (100 TL/kişi, ay)
  • Mentörlük desteği
  • Kurum Hissesi (3750 TL/ay)

Destek Süresi: En az 24, en fazla 36 aydır.

Başvuru Tarihi: Haziran 2021 (Gün bilgisi henüz yayınlanmamıştır.)

Başvuru koşulları ve evrakları hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.