COST Aksiyonlarına Katılım

COST (European Cooperation in Science and Technology), bilim ve teknolojide Avrupa işbirliği için oluşturulmuş olan ve ulusal kaynaklarla desteklenmiş araştırma projelerinin Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlayan hükümetlerarası bir kuruluştur ve ülkemizdeki bilimsel koordinatörlüğü TÜBİTAK tarafından yürütülmektedir.  

COST, araştırmanın kendisini finanse etmez ama araştırmacıların belirli bir konu (Aksiyon) çerçevesinde işbirliği yapmaları ve deneyim paylaşmaları için platform oluşturur. COST Aksiyon bütçesinden, Aksiyon Yönetim Komitesi (MC) ve Çalışma Grubu (WG) toplantıları, bilimsel çalıştay ve seminerler, kısa süreli bilimsel ziyaretler, kurslar ve araştırma konferansları ve yayın için maddi destekler sağlanmaktadır. 

Kendiniz yeni bir COST aksiyonu başvurusu yapabileceğiniz gibi hali hazırda yürüyen COST aksiyonlarına MC ya da WG üyesi olarak katılım sağlayabilirsiniz. Türkiye’den herbir COST aksiyonuna 2 asil ve 4 yedek MC üyesi atanabilmektedir. Aksiyonlara MC üyesi olarak katılabilmek için aşağıdaki yöntemlerin izlenmesi gerekmektedir:

1.Kabul Edilmiş Bir Aksiyonu COST’a “Main Proposer–Ana Teklif Sahibi” Olarak Öneren Bir Araştırmacı İseniz: 

a) TÜBİTAK’tan Araştırma Desteği talep etmiyorsanız; ilgili COST Aksiyonuna proje sunmadan MC üyesi olarak atanabilirsiniz. 

b) TÜBİTAK’tan Araştırma Desteği talep ediyorsanız; Aksiyon konusu ile ilgili bir COST 2515 projesi sunabilirsiniz.

2.Kabul Edilmiş Bir Aksiyonu COST’a “Main Proposer-Ana Teklif Sahibi” Olarak Öneren Bir Araştırmacı Değilseniz: 

a) Aksiyonla ilgili projeniz yoksa; TÜBİTAK 2515 COST Destek Programına konuyla uyumlu bir proje önerisi sunup, kabul edilmesi halinde MC üyesi olabilirsiniz. (Proje sunulmadan önce Türkiye’nin Aksiyondaki MC kotasının boş olup olmadığı kontrol edilmelidir, yedek üye olmak için başvuru yapılamamaktadır.)

b) Devam eden veya en fazla 3 yıl önce sona ermiş ARDEB (1001/3501/1003/İkili İşbirliği), TEYDEB (1501/1505/1507/1509/1511), BİDEB (2232, 2236), AB Çerçeve Programı veya Kamu Kurumu/Araştırma Merkezi/Araştırma Hastanesi tarafından desteklenen bir Ar-Ge projeniz varsa Aksiyona MC üyesi olarak atanabilirsiniz.

3.Aksiyon Başkanı Destek Mektubu ile Katılım:

MC asil üye kotası atanabilmek açısından uygun, COST Üst Düzey Temsilciler Komitesi onay tarihi üzerinden 1 ay geçmiş olan COST Aksiyonlarına ilgili Aksiyonun başkanından /Ana Önereninden alınan destek mektubu ile de MC üyesi olarak atanabilirsiniz.

24 Mart 2020 tarihinde onaylanan 45 yeni COST aksiyonuna bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.  Yürüyen COST aksiyonlarını inceleyip alanınıza uygun projeler için başvuru yapmanızı önemle tavsiye ederiz.

Aksiyonlar ve katılım koşulları hakkında detaylı bilgi almak için tto@ozyegin.edu.tr adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.