Ufuk Avrupa Programı’na Sunulan Projelerde Hakem Olmak İster Misiniz?

Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa (2021-2027) Programı, Avrupa Birliği’ni bilimsel ve teknolojik yönden güçlendirmeyi, Avrupa’nın yenilik kapasitesini, rekabetçiliğini ve istihdamını yükseltmeyi, toplum önceliklerini karşılamayı ve Avrupa’nın sosyo-ekonomik model ve değerlerini sürdürmeyi hedefleyen bir programdır. Bu program çerçevesinde her yıl yaklaşık 20.000 uluslararası araştırmacı programa hakem olarak katkıda bulunmaktadır. Avrupa Birliği Komisyonu, her alandan uzmanı renk, ırk, cinsiyet ve milliyet gözetmeksizin katılımları konusunda desteklemektedir.

 

Hakemler, Avrupa Komisyonu’na sunulan proje önerilerini ve proje işleyişlerini değerlendiren Bağımsız Uzmanlar’dır. Sizler de,

  • Uluslararası ölçekte alandaki son gelişmeleri yakından takip edip yön vermek,
  • Çerçeve programlarının sağladığı olanaklardan yararlanmak,
  • Bilimsel projeleri geliştirme imkanına sahip olmak,

için Ufuk Avrupa Programı’ndaki bağımsız uzmanlardan biri olabilirsiniz. 

 

Hakemler 4 şekilde görevlendirilebilirler:

  • Değerlendiriciler, proje önerilerini yazılı kriterlere göre değerlendirirler.
  • Gözlemciler, proje değerlendirmelerinin takibini yapar, Komisyon’a sürecin iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunurlar.
  • Proje İzleyicileri, destek kazanan projelerin uygulama aşamasında ve teftişinde Komisyon’a yardımcı olurlar.
  • Program İzleyicileri, çalışma programlarının izlenmesi ve takibinde Komisyon’a destek olurlar.

Bu görevler, proje önerileri veya projelerin teknik unsurlarından daha çok, kapsamlı bir programın uygulanması ve sonuçlarının takibiyle ilgili olup, stratejik düzeydedir.

 

Hakemler sırasıyla,

  1. Bir hafta kadar sürebilen uzaktan sessiz okuma sürecine dahil olurlar. Değerlendirme yapılan her bir tam gün için 450 Avro harcırah alırlar.
  2. Aynı projeye atanmış diğer hakemler ile Brüksel’de toplanıp proje hakkındaki son ortak kararın bir parçası olarak değerlendirme sürecini tamamlarlar. Brüksel’deki değerlendirmelere katılım için yol masrafları ve konaklama giderleri karşılanır.

Nasıl Kayıt Olunur?

  1. Avrupa Komisyonu resmi web sayfasına (Funding & Tenders Portal) giriş yapılır.
  2. Sayfanın üst kısmında yer alan Work As An Expert bölümünden kayıt butonuna (Register as expert) erişilir.
  3. Talep edilen bilgiler eksiksiz doldurulur ve Expertise kısmında çalışma ve ilgi alanlarınızı en iyi yansıtan anahtar kelimeler belirtilir. Bunu yaparken ilgilendiğiniz alanların çalışma programlarını inceleyerek anahtar kelimeler belirleyebilirsiniz. Böylelikle seçim şansınız artacaktır.

Hakemlik kaydı gerçekleştirildikten sonra size sağlanan aday numaranızı (EX ile başlayan) ve aşağıda belirtilen bilgileri horizon2020@tubitak.gov.tr adresine iletmeniz durumunda hakem olarak seçilmenize katkı sağlayabilecek girişimlerde bulunulması mümkün olabilecektir.

 

Candidate Number :

Family Name :

First name :

Title :

Organization :

E-mail address :

Research area or group of research areas :

 

Yardımcı Sayfa ve Dökümanlar:

Sorularınız için tto@ozyegin.edu.tr adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.