Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Murat Uysal’ın VISION projesi Avrupa Birliği Horizon 2020 Yenilikçi Eğitim Ağları Çağrısında desteğe değer görüldü

 

 

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Murat Uysal’ın “European Training Network on Visible Light based Interoperability and Networking (VISION)” adlı projesi Avrupa Birliği Horizon 2020  Innovative Training Network (H2020-MSCA-ITN-2017) çağrısı kapsamında desteğe değer görüldü. Avrupa çapında 1,435 adet başvuru arasından seçilen bu projenin Temmuz 2017’de başlaması ve dört yıl sürmesi planlanıyor. Toplam bütçesi 3.75 milyon Euro olan ve 7 Avrupa ülkesinden 6 akademik ve 5 endüstri ortağının bulunduğu bu proje Özyeğin Üniversitesi’nin ilk ITN çalışması olma özelliğini taşıyor.

Akıllı şehirler için yenilikçi kablosuz haberleşme çözümleri

Görünür ışıkla haberleşme (visible light communication, VLC) sistemleri, LED ampüllerin insan gözüne ve ışık seviyesine herhangi bir olumsuz etki yapmadan yüksek hızlarda modüle edilme prensibine dayanır. LEDlerin iç ve dış mekanlarda (örn. ev, ofis aydınlatması, sokak lambaları, trafik ışıkları, araç ön/arka farları vb) kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. LEDlerin hem aydınlatma hem haberleşme için çift amaçlı kullanımı devrim niteliğinde bir çözüm olup VLC teknolojisinin telekomünikasyon sektöründe çığır açacağı öngörülmektedir. Önerilen Horizon 2020 projesi ile VLC alanında Avrupa’daki ilk ITN Eğitim Ağı’nın oluşturulması ve yeni gelişmekte olan bu kablosuz haberleşme teknolojisi konusunda uzmanlaşan doktoralı araştırmacıların yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Prof. Dr. Murat Uysal kimdir?

Murat Uysal lisans derecesini 1995 yılında ve yüksek lisans derecesini 1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora derecesini 2001 yılında Texas A&M Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden aldı. 2002 yılında Kanada'daki Waterloo Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümüne Yardımcı Doçent olarak katıldı, 2007 yılında Doçentliğe terfi etti. Dr. Uysal, halen Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Profesör olarak çalışmakta ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı görevini yürütmektedir. Ayrıca Optik Kablosuz Haberleşme Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin (OKATEM) Kurucu Direktörüdür. Dr. Uysal'ın araştırma konuları kablosuz haberleşme sistemlerinin tasarımı ve analizi ağırlık taşımak üzere haberleşme kuramı ve sinyal işleme alanlarındadır. Dr. Uysal, aralarında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü, Kanada Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırma Kurumu (NSERC) Discovery Accelerator Teşvik Ödülü, Waterloo Üniversitesi Araştırma Mükemmeliyet Ödülü ve Özyeğin Üniversitesi En İyi Araştırmacı Ödülü’nün de aralarında bulunduğu çeşitli ödüllere sahiptir.

ITN hakkında detaylı bilgi için: 
https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/msca-itn-2017.html