Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) 2024 Çalışma Programı Yayınlandı!

Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council - ERC), Avrupa Birliği (AB) tarafından kurulan ve yürütülen bir programdır. Amacı, bilimsel mükemmeliyeti desteklemek ve Avrupa'da öncü bilimsel araştırmaları teşvik etmektir. ERC, temel bilim araştırmalarını desteklemek için rekabetçi ve prestijli hibe sağlamaktadır. Program, disiplinler arası çalışmaları, özgür düşünceyi ve risk alan araştırmaları teşvik eder.

 

ERC programı, dört farklı hibe kategorisine sahiptir:

  1. Starting Grant (StG): Starting Grant çağrısı, kariyerlerinin başındaki ve bağımsız araştırma programlarını ve ekiplerini oluşturma aşamasındaki baş araştırmacılara destek sağlamayı amaçlar. Başvuran baş araştırmacıların, proje fikirlerinin çığır açan niteliğini, amaçlarını ve yapılabilirliğini proje önerilerinde göstermeleri beklenir. Starting Grant çağrısı, doktora savunmasını çağrı referans tarihinden (çağrı kodunda yer alan yılın ilk gününden) 2-7 yıl önce yapmış araştırmacılar için uygundur. ERC-2024-StG çağrısı, 11 Temmuz 2023 tarihinde açılmıştır ve çağrının 24 Ekim 2023 tarihinde kapanması beklenmektedir.
  2. Consolidator Grant (CoG): Consolidator Grant fonlarından yararlanmak isteyen araştırmacıların belirli bir bilimsel olgunluğa ulaşmış olmaları ve bağımsız araştırma yapabildiklerini kanıtlamaları beklenir. Örneğin, bu kanıt, doktora tez danışmanının yönlendirmesi olmaksızın önemli sayıda makale yayınlamak veya önemli makalelerde ana yazarlık yapmak olabilir. Consolidator Grant çağrısı, doktora derecesini çağrı referans tarihinden (çağrı kodunda belirtilen yılın ilk gününden) 7-12 yıl önce almış araştırmacılar için uygundur. ERC-2024-CoG çağrısı 26 Ekim 2023 tarihinde yayınlanacak ve (normalden daha erken bir tarihte) 12 Aralık 2023 tarihinde başvurular sona erecektir.
  3. Advanced Grant (AdG): Advanced Grant çağrısı, dünya çapında ileri düzeyde araştırmalar yapmış, araştırma ekibine sahip ve bilim camiasında lider konumda olan bilim insanları için uygundur. Baş araştırmacıların proje fikirlerinin yer sarsıcı niteliğini, amaçlarını ve yapılabilirliğini proje önerilerinde göstermeleri, son 10 yılda önemli araştırma başarılarına sahip aktif araştırmacılar olmaları beklenir. ERC-2024-AdG çağrısı, 29 Mayıs 2024 tarihinde yayınlanacak ve 29 Ağustos 2024 tarihinde başvuruya kapanacaktır.
  4. Synergy Grant (SyG): Synergy Grant, en az iki en fazla dört araştırmacıyı bir araya getirerek, tamamlayıcı becerilerini ve kaynaklarını kullanarak iddialı bilimsel sorunlara çözüm bulmayı hedefler. Temel amacı, bilgi sınırlarını genişletmek ve farklı disiplinler arasında yeni yöntemlerin ve tekniklerin kullanılmasını teşvik etmektir. Yapılan araştırmaların dünya genelinde bilim alanında bir dönüm noktası olması amaçlanır. Başvuran araştırmacıların özel bir seçilme niteliği aranmasa da bu çağrılar oldukça rekabetçidir ve yalnızca istisnai başvurular kabul edilir. ERC-2024-SyG çağrısı 12 Temmuz 2023 itibariyle açılmıştır ve 8 Kasım 2023'te kapanması beklenmektedir.

Ayrıca açılan Proof of Concept (PoC) desteği ise ERC tarafından daha önce desteklenen baş araştırmacıların ERC fonlarına ek olarak verilen ve projelerin ticari/sosyo-ekonomik potansiyelini doğrulayacak, fikirlerinin ticarileşmesine katkıda bulunacak ilave çalışmalar için verilir. ERC-2024-PoC çağrısı 16 Kasım 2023 tarihinde açılacak olup 14 Mart 2024 ve 17 Eylül 2024 olmak üzere iki farklı kapanış tarihi (cut-off) bulunacaktır. 

ERC, Avrupa çapında tüm bilim alanlarında çalışan araştırmacılara açıktır. Araştırmacılar, kendi araştırma projelerini geliştirir ve program için rekabetçi bir başvuru süreciyle hibe almaya hak kazanırlar. ERC hibeleri, araştırmacılara ekip üyeleri istihdam etme, laboratuvarlar oluşturma, ekipman satın alma ve araştırma süreçlerini finanse etme gibi imkanlar sağlar.

 

Yayınlanan ERC 2024 Çalışma Programı, araştırma projeleri ve araştırmacı değerlendirmeleri ile ilgili önemli yenilikler içermektedir. Önemli değişiklikler şöyledir:

  • Bilimsel mükemmeliyet hala öncelikli bir değerlendirme kriteridir. Ancak, proje önerisinin kalitesi, araştırmacının öz geçmişi ve geçmiş başarılarına daha fazla ağırlık verilecektir.
  • Başvuru formlarındaki özgeçmiş ve geçmiş başarılar bölümleri sadeleştirilecek, birleştirilecek ve metin açıklamalarının girilmesine uygun şekilde güncellenecektir. Bu bölümler en fazla dört sayfa olacaktır.
  • "Lump-sum" fonlama modeli, ERC-2024-AdG çağrısında pilot olarak kullanılacaktır. StG, CoG ve SyG çağrılarında ise gerçek masraflara dayalı fonlama modeli kullanılmaya devam edilecektir.
  • StG, CoG ve AdG çağrıları için her panel, ikinci değerlendirme aşamasında en fazla 44 proje önerisini değerlendirecektir. Ayrıca, geçmişte birinci değerlendirme aşamasında A puanı alan tüm projeler ikinci aşama değerlendirmesine ve mülakata davet edilirken, yeni bir kural getirilerek, A puanı alan projelerin sıralamada geride kalan kısmı ikinci aşamaya geçemeyecek, ancak bir sonraki çağrıya beklemeden başvuru yapabilecektir.
  • "SH8-Studies of Cultures and Arts" paneli, SH5 panelinden bazı anahtar kelimeler alarak yeni bir panel olarak eklenmiştir. SH5 panelinin adı ise "SH5-Texts and Concepts" olarak değiştirilmiştir. LS3 panelinin başlığı da "LS3-Cell Biology, Development, Stem Cells and Regeneration" olarak değiştirilmiştir. LS5 panelinin açıklama kısmına "insanlarda ve tüm diğer organizmalarda" ifadesi eklenmiştir. ERC, bu değişikliklerin panellere yapılan başvuru sayısını dengelemek ve paneller arasındaki disiplinsel tutarlılığı sağlamak amacıyla yapıldığını belirtmektedir.
  • Yeni çalışma programında, yüksek risk/yüksek kazanım ifadesinin kaldırıldığı ve yerine iddialı ve çığır açan ifadelerin kullanılacağı belirtilmektedir.

Daha fazla bilgi için çağrı takvimi ve bütçelere ilgili linkleri ziyaret edebilirsiniz.