Marie Sklodowska Curie 2023/24 Yılı Çağrıları ve Opencosmos Eğitimleri

Ufuk Avrupa programı çerçevesinde yer alan Marie Skłodowska Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Destekleri (MSCA), araştırmacıların kariyerlerini geliştirmeleri ve uluslararası iş birliği fırsatlarından yararlanmaları için önemli bir imkandır. MSCA, farklı araştırma alanlarından doktora öğrencileri, doktora sonrası araştırmacılar ve akademisyenler için burslar, eğitim ve araştırma faaliyetlerini desteklemektedir.

 

MSCA kapsamında sunulan burslar, araştırmacıların Avrupa çapında hareketliliklerini artırmayı, farklı ülkelerde deneyim kazanmalarını ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmelerini hedeflemektedir. Burslar hem akademik hem de endüstriyel sektörde çalışan araştırmacılara açıktır ve çeşitli araştırma projeleriyle ilgilenen nitelikli adaylara sunulmaktadır.

 

MSCA alanının 2023 yılına ait çağrılara ilişkin bilgiler aşağıda derlendiği gibidir:

Marie Sklodowska-Curie Alanı Doktora Sonrası Bursları (Postdoctoral Fellowships - PF) Programı 2023 Yılı Çağrısı: 12 Nisan 2023 tarihinde açılmış olup, 13 Eylül 2023 tarihinde kapanacaktır. MSCA Doktora Sonrası Burslarının amacı, doktora derecesine sahip ve ileri düzey eğitimle uluslararası, disiplinler arası, sektörler arası hareketlilik yoluyla yeni beceriler kazanmak isteyen araştırmacıların yaratıcı ve yenilikçi potansiyellerini geliştirmektir. Bir ülkeden diğerine hareketliliği gerektirir. Güncel bilgi ve dokümanlara link üzerinden ulaşabilirsiniz. 

 

Bu çağrı ile ilgili Ufuk Avrupa ve diğer AB finansman fırsatlarında başarıya yönelik bir networking ve proje danışmanlığı platformu olan OpenCosmos tarafından sağlanmış olan eğitim linkine ise buradan ulaşabilirsiniz.

 

MSCA PF ile ilgili kılavuz dokümanı olan “PF – Handbook - 2023” belgesini incelemenizi tavsiye ederiz.

 

Marie Sklodowska-Curie Alanı “MSCA ve Vatandaşlar (MSCA and Citizens)” Programı 2023 Yılı Çağrısı: 20 Haziran 2023 tarihinde açılmış olup, 25 Ekim 2023 tarihinde kapanacaktır. Çağrı kapsamında, Avrupa Birliği ve Asosiye ülkelerin tamamında her yıl aynı gün araştırmacılarla toplumdaki diğer bireyleri bir araya getirebilecek ve gençleri bilime teşvik edecek tek günlük bir etkinliğin düzenlenmesi hedeflenmektedir. Bu tek günlük etkinliğe "European Researchers' Night" adı verilirken; sene boyunca sürecek ek etkinliklere "Researchers at School" girişimi denilir ve her iki türdeki etkinliklerin birbirini destekleyecek şeklide ilerlemesi beklenir. Güncel bilgi ve dokümanlara link üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Marie Sklodowska-Curie Alanı Doktora Ağları (Doctoral Networks- DN) Programı 2023 Yılı Çağrısı: 30 Mayıs 2023 tarihinde açılmış olup, 28 Kasım 2023 tarihinde kapanacaktır. Çağrıya sunulacak proje önerileri ile yenilikçi araştırma alanlarında konu sınırlaması olmadan yazılacak proje önerileri aracılığıyla henüz doktora derecesini almamış araştırmacılar (doktora adayları) eğitilecektir. Bu eğitimin farklı ülkelerde yer alan farklı akademik ve akademik olmayan (sanayi kuruluşu, STK vd.) kuruluşların bir araya gelmesiyle hazırlanması beklenmektedir. Bu vesileyle; deneyimli araştırmacılar, kendi alanlarında yetişecek doktora adayları için kurumlarında araştırma pozisyonu açma, onları Avrupa Komisyonu aracılığı ile fonlama ve onlarla araştırma yapma fırsatı yakalamaktadırlar. Desteklenen projelerde istihdam edilecek doktora adaylarının hangi milliyetten olduğu fark etmeksizin, istihdam edileceği ülkeye mutlaka yurtdışından gelmesi gerekmektedir. Güncel bilgi ve dokümanlara link üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Bu çağrı ile ilgili Ufuk Avrupa ve diğer AB finansman fırsatlarında başarıya yönelik bir networking ve proje danışmanlığı platformu olan OpenCosmos tarafından sağlanmış olan eğitim linkine ise buradan ulaşabilirsiniz.

 

Marie Sklodowska-Curie Alanı Burslara Katkı Fonu (COFUND): COFUND, burslara ek finansal destek sağlayarak araştırmacıların kariyerlerini geliştirmelerini ve uluslararası iş birliklerini destekler. COFUND, doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılara hareketlilik fırsatları sunar. Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen COFUND, MSCA'nın hedeflerini destekler ve araştırma potansiyelini güçlendirir. 2023 yılı çağrısının 10 Ekim 2023'te açılıp, 8 Şubat 2024'te kapanması planlanmaktadır. Güncel bilgi ve dokümanlara link üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Bu çağrı ile ilgili Bu çağrı ile ilgili Ufuk Avrupa ve diğer AB finansman fırsatlarında başarıya yönelik bir networking ve proje danışmanlığı platformu olan OpenCosmos tarafından sağlanmış olan eğitim linkine ise buradan ulaşabilirsiniz.