TEYDEB 2.0’daki Yenilikler

 

Operasyonel Sadeleşme: TEYDEB 2.0’da mevzuat yapısı da değiştirilecek olup, tüm bu programların yönetimi için çalışmaları halen devam eden toplam 8 yönetmelik geliştirilecektir. Böylelikle öncesinde 30 farklı mevzuat ile yönetilen sistemde sadelik sağlanacaktır.

Şeffaflık: Başvuru, hakem değerlendirme ve proje yönetim süreçlerinde şeffaflık olacaktır. Genel SADE kapsamında sunulacak başvurularda firmalara hakem ziyaretleri ortadan kalkarak, başvuru metni esas alınacaktır.

Hakemlerin öncesinde "çok iyi / iyi / yetersiz" seçenekli değerlendirmesi, 81 farklı kriter ile yapılarak, 100 puan üzerinden yetersiz kalan sanayiciye savunma imkanı sunulacaktır. Red gerekçeleri hakem raporları firmalara şeffaflıkla iletilecektir.

Tematik alanlarda hakem değerlendirme sistematiği düzenlenecek panel ile yapılacak, panele firma, proje çözüm ortakları ve firma müşterileri davet edilecek ve geliştirilecek ürünün ticarileşmesinde pazarın nabzı tutulacaktır.

Değerlendirme Kriteri: Yenilik destek programı “değer” odaklı olarak tasarlanmıştır. Öncesinde “Ar-Ge Niteliği”, “Firmanın Ar-Ge Kapasitesi” ve “Ticarileşme Potansiyeli” üzerine kurgulu değerlendirme; “Projenin Değer Önerisi”, “Yapılabilirliği” ve “Etkisi” olarak güncellenmiştir.

Proje Yönetimi: Yenilik Destek Programında proje bütçesine %20 oranda genel giderler dahil edilebilme imkanı sağlanmıştır. Büyük işletmelerin hibe oranı %60, KOBİ’lerin ise %75 olarak sabitlenmiştir. Firmaların Uluslararası ağlara katılım için ödeyecekleri aidatlar kapsam içine alınmış. Lisans ve yüksek lisans mezuniyetinde deneyime bakılmaksızın Brüt “asgari ücret x8” üst limiti getirilmiştir.