Başarı Hikayeleri

 

Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezinden (EÇEM) Enerji Verimliliği Konusunda Sonuç Odaklı Projeler


NEED4B "Binalarda Yeni Enerji Verimliliği Uygulamaları", Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Pınar Mengüç 

Proje kapsamında tasarım, inşaat, işletme/bakım alanlarında ilgili paydaşlardan oluşan ''Enerji Verimliliği Takımı'' (EET) oluşturulmuştur.  Bu takımın aktif olarak yer aldığı ''Optimizasyon'' ve ''Önceliklendirme'' adımları geliştirilerek, en doğru kararların alınması sağlanmıştır.  Yenilikçi yaklaşımlar olarak belirlenen ''Entegre Proje Hizmetleri (IPD)'', ''Bina Bilgi Modellemesi (BIM)'', ''Yaşam Döngüsü  Analizi/Yaşam Döngüsü Maliyeti (LCA/LCC)'', ''Bilimsel Kriterler'' olarak belirlenen ''Teknik'', ''Enerjik'' ve ''Ekonomik/Bürokratik'' alanlar; ''Kullanıcı Gereksinimleri''ni ifade eden, ''Maliyet Etkinliği'', ''Enerji Performansı'', ''Kalite'', ''Teslim Zamanı'' ve ''Çevresel Etki'' konuları, projenin tüm safhalarında uygulanarak düşük enerjili bina proje yönetimine sistematik bir bakış açısı getirmiştir.  Proje her aşamada hedef enerji tüketim değerini sağlamak için izleme ve geri bildirim yöntemleri ile kontrol edilmiştir.

BRICKER “Kamu Binaları İçin Enerji Tasarrufu Sağlayan Maliyet Etkin Tadilat Stratejileri”, Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Pınar Mengüç 

 

Pasif ve aktif sistemler kullanılarak gerçekleştirilen BRICKER, AB - FP7 içindeki komplike kamu binalarında derin tadilat projelerinin öncülerindendir. Projenin ana hedefi, Avrupa'nın farklı iklim bölgelerindeki büyük çaplı kamu binaları için ileri enerji çözümleri önermek ve bu önerilerin Türk, İspanyol, İtalyan, Alman, Polonyalı ve Belçikalı proje ortaklarıyla birlikte gerçekleştirilmesidir. Proje kapsamında biri Liege, Belçika ve diğeri de Aydın, Türkiye olmak üzere iki çözüm uygulaması başarıyla tamamlanmıştır. Türkiye'nin Adnan Menderes Üniversitesi ana kampüsünde bulunan uygulama alanı yeni teknolojilerin geliştirildiği ve test edildiği pasif ve aktif çözümler içermektedir.

Pasif çözüm, hastane binasının dış kabuğunun 0,038 W / m²K ısı iletkenliğine ve 190 kg / m³ yoğunluğa sahip çok özel bir yalıtım malzemesi ile yalıtılmasından oluşmaktadır. Yalıtım malzemesi olarak, suyu iten ve % 91'i organik, püskürtmeli ve macun haldeki hafifletilmiş yerel silisyum kullanılmıştır.

Proje, aktif çözüm olarak, güneş enerjisinden eşzamanlı olarak elektrik üretmeyi, ısıtma ve soğutma yapmayı ve hastanenin ana bloğunun enerji kullanımını azaltmayı hedeflemektedir.

BRICKER içinde kurulmuş olan güneş toplama sistemi Türkiye'de tektir.  Komplike binalar için geliştirilmiş olan bu aktif-pasif enerji verimliliği uygulaması, Adnan Menderes Üniversiesi Tıp Fakültesi Binası'nı Dünya'daki en ilginç örneklerden biri yapmaktadır.

YENİ NESİL “Yeni Nesil Binalar için Teknik Eğitim”, Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Pınar Mengüç 

YENİ NESİL, enerji verimliliği konusunda sağlam bir enerji verimliliği eğitimi kültürü oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçlamıştır.  Bu projede, hem düşük enerjili binalar için yenileme çalışmalarına, hem de meslek ve teknik okullarındaki eğiticilere yönelik bir kılavuz hazırlanarak enerji verimliliği kültürünün gelecek nesillere aktarılması öngörülmüştür.  Bu amaçla EÇEM (Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi) EYODER (Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği) ve ENVER (Enerji Verimliliği Derneği) ile dernek olarak, Çekmeköy Kaymakamlığı, Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çekmeköy Belediyesi ile kamu olarak  işbirliğine gitmiştir.  İleri enerji verimliliği kavramlarını ülke çapında yaygınlaştırmak amacı ile öncelikle Çekmeköy İlçesi sınırları içerisinde yer alan üç adet mesleki ve teknik okulda kısa ve uzun dönemli enerji etüdleri gerçekleştirilmş, proje iştirakçileri ve paydaşlarla düzenlenen çalıştaylarla süreç tanımları yapılmış, kılavuzlar oluşturulmuş ve mesleki ve teknik okulların 9. sınıfları için "Enerji Verimliliği Modülü" oluşturulmuştur. Bu modül 14 saat teorik eğitim, 12 saat uygulama ve 14 saat bireysel çalışma aktivitelerini içermektedir.  Teorik konular “Giriş; Bina Kabuğu; Isıtma, Soğutma ve Havalandırma; Aydınlatma; Kontrol Sistemleri; ICT ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları”


TRIBE "Enerji Verimliliği için Davranış Eğitimi: Hadi Oynayın!”, 
Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Pınar Mengüç 

TRIBE projesi, AB vatandaşlarının, 5 pilot binadan toplanan gerçek veriler ile ilişkilendirilmiş bir mobil oyun oynayarak, kamu binalarında enerji verimliliğine yönelik davranışlarını değiştirmeye katkıda bulunmayı amaçlamıştır. Proje, pilot binalardaki enerji tüketiminin %25'ine denk gelecek bir enerji tasarrufu elde etmeyi hedeflemiştir. Bu doğrultuda, projenin uygulama binalarından biri olan Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Binası’nda bulunan 17 odaya (sınıf, ofis, öğrenci çalışma odası) enerji kullanım davranışını izlemek üzere veri toplama sistemi kurulmuştur. TRIBE projesinin temel çıktıları, pilot binalara yerleştirilen sensor ağları ve enerji simülasyonlarından gelen veriler kullanılarak geliştirilen bir mobil oyun ile bu süreçte oluşturulan birikimin kamuoyuna ulaşmasını hedefleyen deneyim paketidir. Mobil oyunu oynayan vatandaşların, özellikle kamusal binalardaki enerji kullanımlarına yönelik davranış gelişimi sergilemesi hedeflenmiştir. Proje kapsamında hazırlanan deneyim paketi ise şunları içermektedir: (1) ön enerji denetimi ve analizi için rehber, (2) enerji verimliliği uygulama planı için uyarlanmış bilişim teknolojileri çözüm kılavuzu, (3) fonlama planı ve (4) belirli davranış değişiklikleri yaratmada karşılaşılan güçlüklere yönelik olarak hazırlanmış, kullanıcılarına katılımını teşvik eden kampanya stratejileri.