Küme 5- Destinasyon 3: Enerji Tedariki ve Destinasyon 4: Binalarda ve Endüstride Enerji Kullanımı 2023 yılı Birinci Grup Çağrıları Açıldı!

Ufuk Avrupa Programı İklim, Enerji ve Mobilite Kümesi (Küme 5) temelinde AB’nin 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim nötr anakarası olması hedefine ulaşma fikri yatmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, söz konusu Küme altında 6 Hedef/Destinasyon belirlenmiş ve bu kapsamda belli bir takvim dahilinde çağrılara çıkılmaktadır.

 

Sürdürülebilir, Temiz, Güvenli ve Rekabetçi Enerji Tedariki (Destination 3: Sustainable, secure and competitive energy supply) bu belirlenmiş olan 6 hedeften üçüncüsü olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu hedefe ulaşılması amacıyla yenilenebilir enerji alanında daha etkin ve başarılı çözümler elde edilmesi, enerji alanında Avrupa’nın küresel zincirdeki yerinin güçlendirilmesi ve istenen performansa ulaşabilmesi amaçlanmaktadır. Bahse konu dönemde, Destinasyon 3 kapsamında çıkılacak olan çağrılarda:

  • Yenilenebilir Enerji
  • Enerji Sistemleri, Şebekeler ve Depolama
  • Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama (CCUS) konuları yer almaktadır.

 

Bu hedeflerden dördüncüsü olan Verimli, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Enerji Kullanımı (Destination 4: Efficient, sustainable and inclusive energy use) ise Temiz bir enerji sistemi ve adil bir geçişle herkes için erişilebilir, verimli ve sürdürülebilir enerji kullanımı amaçlanmaktadır. Bahse konu dönemde, Destinasyon 4 kapsamında çıkılacak olan çağrılarda:

  • Yenilenebilir enerji kaynakları, dijital ve akıllı teknolojilerin etkin bir şekilde birleştirildiği daha enerji verimli bina stokları,
  • Enerji Geçişinde Endüstriyel Tesisler konularına yer verildiği görülmektedir.

 

Son başvuru tarihleri:

Hedef 3: Sürdürülebilir, Temiz, Güvenli ve Rekabetçi Enerji Tedariki: 3 Şubat 2023

Hedef 4: Verimli, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Enerji Kullanımı: 6 Mart 2023

 

Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayınız.

 

Sorularınız için tto@ozyegin.edu.tr adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.